31.10.05

Programa a Localia sobre blogs

Localia comença avui, dilluns 31 d'octubre, un programa on els protagonistes són 'bloggers'. Cada setmana quatre autors de blogs faran comentaris sobre l'actualitat. S'emet els dilluns a les 21 h. La web del programa explica els detalls.

27.10.05

Equip de redacció pel blog de la e-week

A la sessió de dijous 27 hem organitzat l'equip de redacció i assignat els events que es cubriran.

Grup 1: Mark Rius, Sílvia Llamas i Javi Alguacil - Editen el grup 6
Grup 2: Arnau Macià, Jordi Torras i Javier de Juan Buil - Editen el grup 5
Grup 3: Marian Ruiz de Azúa i Jordi Faz - Editen el grup 4
Grup 4: Artur Molina, Jordi Carrizo i Tamara Merchant - Editen el grup 3
Grup 5: Jennifer Jánez, Héctor Aguilar i Helio Valero - Editen el grup 2
Grup 6: Marta Funcia, Núria Bartolomé i Beatriz Sánchez - Editen el grup 1

Cada grup cobrirà els següents events:

Grup 1: Conferència de Ted Nelson - Dilluns 7, Aula Magna, de 17 a 19 h.
Grup 2: Mostra de curtmetratges - Dimecres 9, Auditori del Centre Comunitari, 22h.
Grup 3: "El post-hipertext" - Dimarts 8, Aula Magna, de 12 a 14 h.
Grup 4: "Videojocs" - Dimecres 9, Aula Magna, de 12 a 14 h.
Grup 5: "Continguts mòbils" - Dijous 10, Aula Magna, de 12 a 14 h.
Grup 6: "Videojocs" - Divendres 11, Aula Magna, de 12 a 14 h.

El blog es dirà weekroniques i ja està activat. Falta per donar-hi d'alta a aquells que no eren presents avui. És imprescindible que tingui el vostre email abans de dijous per donar-vos d'alta. Envieu-me'l. A la sessió de dijous 3 acabarem d'ultimar detalls. Si a alguna persona del grup 1 és absolutament impossible fer aquest event que intenti durant aquests dies intercanviar-se amb la persona d'un altre grup i ho modifiquem dijous.

25.10.05

Organitzar les vostres fonts

En la construcció del vostre blog, Internet es convertirà en una font i una eina. Ja teniu un agregador de continguts en RSS per tal de centralitzar tots aquells serveis d'informació que considereu útils i que no voleu passar per alt. Però també trobareu pàgines, articles i recursos interessants que no voleu oblidar i que no sempre podeu guardar als vostres favorits perquè esteu en un ordinador que no és el vostre. Una solució és utilitzar del.icio.us. Es tracta d'un gestor de favorits online. Permet tenir la teva col.lecció d'enllaços, categoritzar-la amb paraules clau i compartir-la amb altres.

24.10.05

Directoris i cercadors

Aquí teniu una llista de directoris i cercadors que us poden servir per trobar blogs temàtics i per conèixer quin èxit tenen a la 'blogosfera'.

Altres serveis de blogs

Tot i que hem començat amb Blogger per ser l'eina més extesa a Internet i per la seva facilitat d'ús, heu de conèixer altres serveis per hostatjar blogs que us poden interessar pel vostre blog temàtic. Aquí us llisto uns quants i també podeu explorar per la vostra banda.

Visiteu-los i compareu-los. Feu una entrada amb el que trobeu, com una recomanació a algú que no sap per on començar amb els blogs.

Bitacoras.com
Blogalia
Blogia
Blogs.ya
Bloxus
Motime
Zona Libre

21.10.05

Cerca de RSS propis

Ara que ja teniu tots compte a Bloglines.com, aneu nodrint-lo amb les vostres fonts de RSS pròpies. Inclogueu aquelles que us seran útils com a fonts pel vostre blog temàtic. Recordeu que heu de fer una entrada sobre aquest tema. Si trobeu articles interessants per compartir-los feu una entrada.

18.10.05

Recapitulem

Recordeu que hi ha un mínim d'entrades que heu de fer al vostre blog per aprovar el taller. Les entrades han de cumplir uns requisits de qualitat ja explicats. Com a recordatori aquests són els mínims obligatoris fins a dia d'avui:
  • Objectius personals per l'assignatura
  • Reflexió sobre les dues primeres lectures del curs
  • Reflexió sobre si els weblogs són un format periodístic o no
  • Anàlisi de tres blogs de reporters
  • Descripció del vostre projecte temàtic
  • Publicació d'entrada amb fotografia des de Flickr.com i creació d'àlbum

Recordeu que aquest és un plantejament de mínims. Per anar una mica més enllà, heu de crear altres entrades addicionals sobre els temes que parlem a classe o d'altres suggerides, com ara una sobre el diccionari bàsic dels blogs.

Sessió d'una hora

A les 12h d'avui dimarts 18 es fa la inauguració oficial del curs acadèmic, per la qual cosa han quedat suspeses totes les classes a partir d'aquesta hora i fins a les 14 h. Això vol dir que el taller de weblogs tindrà avui una duració d'una hora, de 14 a 15h. Recordeu que heu de portar escrit el vostre guió de projecte temàtic en un document Word. També hauríeu d'estar ja al dia amb totes les entrades que s'han fet durant el curs.

12.10.05

Desenvolupament del projecte temàtic

Per la propera sessió de dimarts 18 heu de portar ja el guió del projecte temàtic que us vaig donar a classe desenvolupat i, per tant, escrit en un document. Fixarem un calendari de treball.

Allotjament de fotografies

A l'última sessió van conèixer alguns serveis d'allotjament de fotografies. He d'obrir un compte a Flickr.com i provar les seves utilitats. Pugeu fotografies, triueu la plantilla per insertar la fotografia, creeu entrades al blog directament des de la fotografia, feu carpetes i organitzeu àlbums fogotogràfics.

10.10.05

Una bona molèstia per al periodisme

Aquí teniu una reflexió positiva sobre l'impacte que els weblogs poden tenir en el periodisme. És de Rosental C. Alves, pioner del periodisme a Internet a Brasil que des de fa anys es dedica a la docència universitària als Estats Units.

6.10.05

Diccionari bàsic

Als blogs es parla sovint d'alguns conceptes en anglès que heu de conèixer. Els van explicar a les primeres sessions. No estaria de més que ho referenciéssiu a les vostres bitàcores del taller, per tal de tenir-los ben presents. Són:
Permalink
RSS
Blogroll
Trackback

Projecte temàtic

Recordeu que pel proper dimarts, dia 11, hauríeu de tenir ja clar quin serà el vostre projecte temàtic. Heu d'haver definit com a mínim l'objectiu i l'audiència. Seria convenient també tenir una idea de l'oferta existent a la blogosfera. Es tracta de que sabeu què hi ha i quins serien els trets característics del que ja existeix. Ho explicareu a classe, però feu a més una petita entrada.

No oblideu, però, que l'entrada obligatòria és l'anàlisi dels weblogs referenciats en el 'post' anterior.

Són periodístics?

Analitzeu aquests tres blogs:
http://michaelyon.blogspot.com
http://www.kevinsites.net
http://dahrjamailiraq.com

Recordeu que ho revisarem a la sessió de dimarts, dia 11. Seguiu els punts que vaig donar a classe.

2.10.05

Testimonis d'estudiants i professors

Per si algú té dubtes de l'interès que desperten els weblogs en el món universitari, aquí teniu un vídeo on professors i estudiants en donen testimoni...

Un blog per segon

Les dades de Technorati, el cercador de blogs, són il.lustratives del seu rapidíssim ritme de creixement. La blogosfera, que comptava a finals de juliol, amb 14,2 milions de blogs, es duplica cada cinc mesos. Cada segon apareix un blog nou. El 55% de les bitàcores estan actives i el 13% s'actualitza un cop per setmana. Heu de pujar la mitja!